Ara Rauch - Meditációs blog

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 1. rész

A második résszel a kánikulára való tekintettel még várok néhány napot. Ugyanis a második gyakorlat a melegérzet fokozásáról szól, és azt hiszem, ez most, amikor mindenki hűvösebbre vágyik, nem nagyon aktuális. sad

 

Mostanában többen is intéztek hozzám ilyen kérdést: érdekel a meditáció, szeretnék meditálni, de hogyan fogjak hozzá, amikor még sohasem csináltam? Főként nekik írom ezt a sorozatot.

Valamikor az ős- és hőskorban, vagy negyven évvel ezelőtt, vásároltam egy könyvet. Bagdy Emőke írta Koronkai Bertalannal, a címe: Relaxációs módszerek. Pontosan leírta az autogén tréning, a progresszív relaxáció és a pszichotonikus áthangolás alapmódszereit. 

A könyvem azóta régen elveszett (nyilván kölcsönadtam valakinek örökbe) ámde az autogén tréninget akkoriban alaposan begyakoroltam belőle, majd utána egy csoportba is jártam, ahol ugyanezt tanultuk pszichológus vezetésével. Később a logopédusi szakmámban is fel tudtam használni a tanultakat, főként kamasz és felnőtt dadogók terápiájánál. Nagyon hasznos volt számomra, hogy előzőleg én elsajátítottam a módszert, s így tudtam nekik segíteni az esetleges problémás helyzeteknél. 

 

Bővebben: Meditáció és relaxáció kezdőknek, 1. rész

Hozzászólás (0) Találatok: 2948

Hogyan készülnek a meditációink?

Eddig négy olyan zenés, vezetett meditációt készítettünk Láng Szilárddal közösen, amelyek elérhetők a youtube-on és a honlapomon. Szilárd írja a zenét, én a szöveget. 

Az első közös munkánk az Én vagyok volt. Úgy született, hogy először is megállapítottam: azokat a vezetett meditációkat, amiket ismerek, nem szeretem hallgatni, többnyire csak éppen belefülelek, és máris kijelenthetem: ez nem az, amire vágyom. Viszont én magamban gyakran meditálok, különböző témákat dolgozok fel egy-egy meditációmban, és azt gondoltam, ezeket érdemes lenne összefoglalni és közzétenni. Zenével együtt képzeltem el a születendő meditációt, de ehhez szükségem volt egy olyan zenére, ami alátámasztja a tartalmat. Az eszembe se jutott, hogy egy meglévő zenét használjak fel, mindenképpen olyat szerettem volna, ami együtt készül a szöveges résszel. 

 

Bővebben: Hogyan készülnek a meditációink?

Hozzászólás (0) Találatok: 1408

Mi az ASMR?

Az ASMR egy érzés, illetve egy nagyon kellemes testi érzet, ami egy leginkább 'kielégültségként' meghatározható lelki érzéssel együtt terjed szét egyidejűleg a testben és a lélekben. Ha még sohasem érezted: nem tudhatod, mi az. Nem lehet kitalálni, nem lehet elképzelni, és nagyon nehéz elmagyarázni. Ha már érezted, csak nem tudtad, hogy így hívják: úgy jártál, mint én. 

Végre már legalább beszélnek róla, még ha nem is nagyon kutatják. Az érzések, érzetek nem igazán képezik a tudományos kutatások tárgyát, mivel a jobb agyféltekében keletkeznek, a tudomány módszerei pedig bal féltekések: analizálás, rendszerezés, validálás. Bal féltekés módszerekkel a jobb félteke ismeretanyaga megismerhetetlen. 

Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response - nem szeretném pont én magyarra fordítani) egy neurológiai jelenség, bizsergő vagy hullámzó érzet, amely többnyire a fejbőrön keletkezik. Az általam talált, erről szóló cikkekben a tarkó táját emelik ki, nekem a koronacsakrától szokott indulni, de indulhat máshonnan is, a test szinte bármelyik pontjából (egyik ismerősömnek a lábszárától szokott kezdődni). Nagyon erőteljes és katartikus érzés a szívcsakrától induló ASMR.

 

Bővebben: Mi az ASMR?

Hozzászólás (1) Találatok: 5154

Meditáció pránalégzéssel

Saját tapasztalat következik.
 
Nekem nagyon bevált a pránalégzés, este mindig végzem, reggel pedig akkor, ha nem kell korán kelni. A technika leírásához ismerni kell a csakrák helyét, legalább a korona- és gyökércsakrát. Ezt a két energiaközpontunkat egy cső köti össze, nagyjából olyan átmérőjű, mint a porszívó csöve. Végighalad fentről a fejen és a nyakon keresztül, a gerinc előtt, ki a gyökércsakrán. Az összes többi csakra is belecsatlakozik. Az energia - jó esetben - minden irányba képes áramlani benne, ám a legtöbb embernél torzulások, torlaszok, blokkok képződnek a negatív érzelmek és gondolatok következtében. 
 

 

Bővebben: Meditáció pránalégzéssel

Hozzászólás (1) Találatok: 6494

Meditációk

Indítottam a Facebookon egy csoportot Meditációk címmel. Itt bárki közzétehet meditációkat, meditációs zenéket vagy frekvenciákat, hanghatásokat. Lehet közös meditációt hirdetni. Hozhatsz írásokat, videókat a meditáció témájában, beszélgethetsz. Megoszthatod saját meditációs élményeidet, kipróbált technikáidat. A csoportba bárki jelentkezhet, aki érdeklődik önmaga belső útjai iránt. A csoport ITT található.

 

 

Bővebben: Meditációk

Hozzászólás (0) Találatok: 4866

Bejelentkezés

Ara Rauch oldala

Vihetsz és megoszthatsz tartalmakat az oldalról, az eredeti forrás feltüntetésével.

Az oldalon minden tartalom szabadon elérhető regisztráció nélkül is. Ha hozzá szeretnél szólni a cikkekhez, azt regisztrálva és belépve teheted meg. Ha pedig értesítést kérsz a frissítésekről és programokról, akkor arra kérlek, hogy iratkozz fel a hírlevélre.
A honlap folyamatosan frissül.
ÉREZD JÓL MAGAD!

 

Hírlevél

Ha fel szeretne iratkozni a hírlevelemre, küldjön egy "Hírlevél" tárgyú üzenetet itt:

 Üzenetküldés

Facebook

Statisztika

Mai nap18
Tegnap348
Összesen523466
Indult 2013.07.01. CoalaWeb

Hozzászólások

Hát már neve is van? Már elég régóta felbukkant nálam ez az érzet. Elsősorban a tarkómban jelentkezi...
Mi az ASMR? itt: Cikk
Köszönöm, érdekesen hangzik, kipróbálom
Kedves Márk! Köszönöm, felderítetted a napomat. Van ötletem, hogy miért nem tudtad letenni a könyv...
Pecsét a karodon itt: Cikk
Kedves Ara Rauch! Tegnap kezdtem el olvasni a könyvét és most fejeztem be az első kötetet. Gondolko...
Pecsét a karodon itt: Cikk