A tudatalatti mélye

Miért nem működik a vonzás törvénye számos ember életében? Miért nem működik az agykontroll? Miért nem működik a pozitív gondolkodás? Mert ezek kihagynak egy nagyon fontos lépést: a tudatalattiban megbúvó negatív hitrendszerek, önkorlátozó gondolatok felderítését.

Ha a tudósok valamit ki akarnak számolni, meg akarnak mérni, remek módszereket tudnak kitalálni. Kiszámolták tehát, hogy amit „tudunk” magunkról, amit gondolunk magunkról, amit hiszünk magunkról, hogy „én ez vagyok”, „én ilyen vagyok” – csak a felszín, a valós személyiségünknek csak 5-12 %-a. Tehát akarhatunk bármit, elhatározhatunk bármit, bevonzhatunk bármit – a tudatos szándékunk csak 5-12 %-ban teremti meg a valóságunkat. Ami túlnyomórészt irányítja a cselekedeteinket, gondolatainkat, az a tudatalatti, ami a személyiségünk 88-95 %-át képezi. És minthogy mindez a tudat alatt lapul, nincs róla tudomásunk, ergo fogalmunk sincs, miért tesszük azt, amit igazából nem is akarunk. Nem tudjuk, miért reagálunk félelemmel, megalkuvással vagy épp dühvel valamilyen eseményre. Így szoktuk – de miért? Miért ismétlődnek a hasonló kellemetlen, félelmetes vagy fájdalmas helyzetek az életünkben, szinte ugyanolyan séma szerint?

Miért is?

Don Miguel Ruiz: A négy egyezség c. könyvében azt írja, hogy a modern ember hiedelmeinek 95%-a hazugság. Ezeket a hiedelmeket automatikusan, főleg utánzás révén vesszük át az idősebb generációktól. Ezenkívül ha egy problémát nem tudunk feldolgozni, megemészteni 24 órán belül, és nem tudjuk elengedni, akkor az elmerül a tudatalattiban. A tudatalatti nem ítélkezik, nem mondja meg, hogy a feldolgozatlan probléma rossz vagy jó, hanem csak befogadja és elraktározza azt, majd a legközelebbi hasonló helyzetnél előhúzza a már egyszer „bevált” megoldást, így ez által, a megszokás, a sémák alapján biztonságban tart bennünket.

Mit rejt a tudatalatti?

Gondolkodási, cselekvési, viselkedési, érzelmi mintákat. Mintákat = nem valós, hanem belénk nevelt, belénk rögződött sémákat. Számítógépes nyelven: programokat. Ezek a programok határozzák meg az életünket, és nem a szándékaink vagy vágyaink, bármilyen nehéz vagy kellemetlen is ezt belátni. Biorobotok vagyunk, akiket olyan programok működtetnek, amikről nem is tudunk. Az a hatalmas mennyiségű gondolatminta, érzelmi minta, hitrendszer irányít bennünket, amit a tudatalattiban tárolunk. Én magam is döbbenettel fedeztem fel a Thetahealinggel való első találkozásaim alkalmával, milyen nem tudatos programok irányítanak az életem egyes területein, és a klienseim életében is ugyanezt látom. Azt képzeljük, hogy tudatosak vagyunk, miközben hagyjuk, hogy az életünket klisék által meghatározottan gyártsa le újra és újra egy automatikus futószalag. Szeretnénk megteremteni valamit az életünkben, pl. bőséget, lakást, munkát, igaz társat, és csodálkozunk, hogy nem sikerül. De miért nem? Mert a szándék, amivel elindítjuk a teremtést, csak a felszín. Alatta ott örvénylik a mélységes tudatalatti, amivel ténylegesen megteremtjük a valóságunkat.

Akkor reménytelen a helyzet, és nem tehetünk semmit? De igen. Van lehetőség ezeknek a láthatatlan, ám annál nagyobb erejű programoknak a beazonosítására és felderítésére. A tudatosítással egyszerűen kivesszük a hatalmat ezeknek az automatikus programoknak a kezéből, és átvesszük a sajátunkba. Hatalmat kapunk a saját életünk fölött.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.
Powered by Komento