Mint egy számítógép

A tudatalatti úgy működik, mint egy számítógép. Eltárolja a belekerült fájlokat: viselkedési, gondolkodási, érzelmi mintákat. Ezt teljességgel közömbösen teszi, ebben is a számítógépre hasonlít: nem vizsgálja meg, hogy a bekerült minta számunkra jó vagy rossz, előrevivő vagy hátráltató, csak elraktározza. Aztán, amikor újra előjön az életünkben egy hasonló helyzet, akkor, mint a Google, rákeres a megfelelő érzéstartalomra, és készen tálalja a keresési találatokat, kiemelve a leggyakoribbat.

Ezt sokszor gondolkodás nélkül elfogadjuk, mivel már egyszer (többször) működött, hiszen kényelmes dolog ám a bejáratott sínen haladni, sokkal fáradságosabb új utakat keresni. A mozdonyvezető számára életveszélyesnek látszik egy kisiklás, pedig olykor mennyivel előbbre jutnánk a magunk vágta úton, a füves mezőn, vagy hegyeken-völgyeken keresztül, a felhőkbe vagy a csillagos égbe száguldásról nem is beszélve!

Így alakulnak ki a beidegződéseink, a sablonjaink. Esetleg felteheted a kérdést, hogy mindenképpen kell-e beidegződés? A válasz: nem kell, hanem van. Ha történik velünk valami, és azt nem módosítjuk, nem dolgozzuk fel, akkor 24-48 óra alatt rögződik a tudatalattiban, mint minta.

A képlet tehát a következő: adott egy helyzet, mondjuk a házastársad MEGINT elégedetlenkedik valami miatt, mert szerinte MEGINT rosszul csináltál valamit. Ez MINDIG ugyanazt az érzést fogja feleleveníteni: a számítógéped mindig ugyanazt a fájlt adja ki a keresésre. Ugyanaz a tehetetlen harag, szégyen, bűntudat, vagy bénult megalkuvás érzése hívódik elő belőled, mint mindig – hogy ezek közül melyik, a személyiségtől függ. És ha visszagondolsz, már gyerekkorodban is mindig ugyanezt érezted, amikor apukád elégedetlenkedett veled, mert valamit rosszul csináltál.

Ugyanazokat az érzelmi mintákat ismételgetjük különféle helyzetekben, egy életen át, ezer életen át. Olyan jól begyakoroljuk, hogy már magunk is elhisszük – no nem magunknak, hanem a belénk rögzült sablonnak, hogy tényleg rosszul csinálunk mindent, tényleg semmire se vagyunk képesek, és egy idő után már mi gondoljuk ezt magunkról. A minta működik bennünk, teszi a dolgát, és már régen a magunkénak valljuk, holott egyrészt NEM a mi gondolatunk és NEM a mi érzésünk, másrészt óriási akadályokat állít elénk, tehát célszerű lenne tőle megszabadulni. Amikor lehetőségünk nyílik megismerni a valódi érzéseinket, mély döbbenettel ébredhetünk rá, hogy azok NEM ilyenek.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.

 

Webshop kosár

A kosár üres

Bejelentkezés

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozók havonta változó kedvezményeket kaphatnak a könyvek és a programok árából.

Ha fel szeretnél iratkozni a hírlevelemre, küldj egy "Hírlevél" tárgyú üzenetet itt:

 Üzenetküldés

Facebook

Statisztika

Mai nap136
Tegnap285
Összesen688495
Indult 2013.07.01. CoalaWeb